helleborus

Woonblog: Wintertuin creëren

U hoeft niet op de lente te wachten om te kunnen genieten in uw tuin, ook in de winter kan het! In de winter brengen de meeste mensen minder tijd buiten door dan in de zomer. Binnen is alles sfeervol aangekleed met kaarsen en decoratie, maar hoe zit het met de tuin? Veel mensen gebruiken hun tuin in de winter niet omdat ze het te koud vinden of het misschien niet zo mooi is als in de zomer. Het terras en uw tuin worden vaak overgeslagen. Dat is zonde. Ook in de winter kan uw tuin een plek zijn om te genieten.

Wintertuin creëren?

Het is toch veel gezelliger om vanuit u huis uit te kijken naar een gezellige wintertuin? Lees meer in deze blog over hoe u van uw wintertuin een ‘geniet’ tuin kunt maken! 

verlichting: Heel veel tuinen zijn nog onverlicht. Wat betekent dat u ‘s avonds in een zwart gat kijkt tijdens de winter. Tijd voor een goed lichtplan! Als u  goed naar uw tuin kijkt, ziet u al snel wat u wilt verlichten. Het terras, gras, borders, potten, boompjes, muren, de gevel, een eettafel… u kunt het allemaal verlichten.  In de tuin maken we onderscheid in basis- (spots/ uplighters), accent- en sfeerverlichting. Eigenlijk net zoals een huis, maar dan outdoorproof!

Verlichting is niet goedkoop. Maar weet wel, bij duurdere verlichting geldt dat het ook stukken duurzamer en spaarzamer zal zijn. Liever dus minder dan veel voor weinig.

Planten: Er zijn manieren om kleur in uw (winter)tuin te krijgen. Wanneer u dicht bij de ramen en de deur wat winterharde bloeiende plantjes plaatst krijgt u sneller voor uw gevoel een ‘wintergroene’ tuin of terras. De kleur hoeft niet alleen te komen van bloemen, maar kleur kan ook komen van blad, gekleurde takken of een groenblijvende planten. U kunt beginnen met groenblijvende struiken, bomen en planten. Als alle vaste planten uitgebloeid zijn en de tuin er kaal bij ligt, kunt u toch zorgen voor kleuraccenten die uw tuin in de winter aantrekkelijk maken.

Het makkelijkste, en meest voor de hand liggende, is natuurlijk om ervoor te zorgen dat u groenblijvende struiken, bomen en planten in uw tuin zet. Het hele jaar heeft u zo een groene basis om op terug te vallen. Denk bijvoorbeeld aan Skimmia, Viburnum, rododendron, hulst en bladhoudende haagplanten zoals Taxus, Buxus, coniferen, of laurierkers. Daarnaast zijn er wintergroene vaste planten die voor kleur zorgen, zoals klimop (Hedera) en sommige Clematis – ideaal om uw schutting mee te verhullen – bamboe en verschillende bodembedekkers. Een gazon is uiteraard ook prachtig, het hele jaar een groene mat! 

Mooie takken en basten: Sommige bomen en heesters hebben prachtige stammen en stelen, deze kunnen echte eyecatchers in de wintertuin zijn. Heel bekend zijn de felrode stengels van kornoelje Cornus alba ‘Siberica’ of de oranje Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’. Opvallend in de winter, maar mooi in alle seizoenen is de bast van esdoorn Acer davidii (de streepjesbast esdoorn) met bijna lichtgevende witte strepen. Een hele witte stam heeft de berk Betula utilis ‘Doorenbos’ en komt mooi uit tegen een groene (zie hierboven) achtergrond. De bast van de sierkers Prunus serrula is juist weer glimmend roodbruin.

Behalve die fraaie kleuren die er in de wintertuin te zien zijn maakt het silhouet van sommige planten de tuin ook heel spannend. Zeker als het dan gevroren of gesneeuwd heeft. De kleuren van de uitgebloeide vormen van Phlomiss, venkel, hortensia, herfstaster of Hypericum ‘Elstead’ krijgen een zilveren gloed. Groenblijvende varens vallen nu in de winter nog meer op door hun krachtige vorm, het zijn onmisbare blikvangers.

Tuinstyling

Warmte: Niks is gezelligers dan een knapperend vuurtje in de tuin, dus steek af en toe de vuurkorf of schaal aan. Succes gegarandeerd! Of geef een winterBBQ, the American way. In landen als Amerika en Canada is het heel normaal om tijdens de winter de BBQ aan te steken. 

Winterse veranda met overkapping: Bent u in het bezit van een mooie veranda en/of overkapping? Laat die loungebank dus lekker staan en geef ‘m een winterse uitstraling door met veel wit en warme stoffen te werken. Houten accessoires passen hier perfect bij. Ga tot slot voor een extra behaaglijk gevoel door een kleed op de houten vlonder te leggen. Leg er nog wat warme kleden bij en steek de kaarsen aan. Grenst de veranda aan huis, dan zal dit winters plaatje ongetwijfeld voor een sfeervol gevoel in huis zorgen.

Styling op een bankje: Wil u extra sfeer brengen in de tuin, maak dan een mooie winterse styling op een tuinbankje. Decoreer hierbij met winterse elementen, zoals dennentakjes, windlichten, warme kleden van nep bont.

Geniet van het mooie winterse buitenleven!