Ontwerp kantoor


Woonblog: thuiswerkplek creëren

Door de bijzondere tijd van COVID-19 brengen veel mensen thuis meer tijd door en wordt er ook thuis volop gewerkt. Thuiswerken kan flexibiliteit en onafhankelijkheid bieden, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Een gezonde balans tussen werk en privé is belangrijk. Met een goed en efficiënt ingericht thuiskantoor en het aanhouden van vaste schema’s kunt u net zo productief vanuit huis werken.

Thuiswerkplek creëren

Het mooie van thuiswerken is dat u flexibel bent in de inrichting. U hoeft geen rekening te houden van andere mensen en u kunt een sfeer creëren die u zelf het prettigst vindt. In deze blog tips voor een ideale thuiswerkplek creëren.

1. Het opzetten van uw thuiskantoor:

Voordat u aan de slag gaat met het creëren van een thuiswerkplek zijn er twee dingen waar u rekening mee moet houden:

 • Waar in huis bevindt zich de werkruimte? U brengt uren door in uw thuiskantoor, dus denk goed na over het meubilair en apparatuur.
 • Welke middelen heeft u in bezit en nodig? Heeft u alle benodigde apparatuur al zoals een computer, laptop en printer, heeft u voldoende opbergruimte en is er voldoende daglicht en verlichting.

2. Een comfortabele en ergonomische thuiswerkplek

Belangrijk is dat uw thuiskantoor naast functioneel ook comfortabel is. Zorg voor een ergonomische opstelling en de juiste telecommunicatiemogelijkheden.

 • Een stoel met juiste steunpunten, een voetensteun en een bureau op de juiste hoogte maken een groot verschil voor uw productiviteit en het voorkomt klachten.
 • Een goede muis, toetsenbord en een monitor op ooghoogte zorgen dat u zich beter kunt focussen.
 • Zorg ervoor dat u bereikbaar bent voor collega’s en klanten, door online mogelijkheden en/of telefonische bereikbaar zijn via de mobiel.
 • Voor het plannen van online meetings is het van belang dat u toegang hebt tot de juiste conference software. Zorg dat u beschikt over een webcam, microfoon of een headset. Met veel conference software kunt u (video) bellen, chatten en uw scherm delen.

3. De inrichting

Nogmaals het voordeel van thuiswerken is dat u geen rekening hoeft te houden met collega’s en u kunt een sfeer creëren die u zelf het prettigst vindt.

 • Werken doet u aan een bureau of aan de eettafel en zorg dat u voldoende ruimte heeft. Wel fijn is het om na een dag werken de eettafel weer terug te brengen naar de oorspronkelijke functie of om uw bureau op te ruimen voor de volgende werkdag dus zorg voor wat opbergruimte.
 • Daglicht is natuurlijk belangrijk maar vooral op een werkplek noodzakelijk. Hoe meer daglicht, hoe beter u kunt werken. Daarnaast is een goede verlichting op uw werkblad onmisbaar om uw werk goed te kunnen doen. Kies een lamp die uw werkblad goed verlicht.
 • Planten en bloemen toevoegen aan uw thuiswerkplek deze staan niet alleen gezellig, ze dragen ook bij aan de productiviteit. Planten zorgen voor zuurstof, zuiveren de lucht, zorgen voor een betere concentratie en reduceren stress. Een grote kamerplant naast uw bureau is al een goed begin.

Breng kleur aan, zet accessoires neer, trakteer uzelf op een bosje bloemen en hang mooie inspirerende foto’s of quotes aan de muur. Maak van uw thuiswerkplek een gezellige plek!

4. Kleurgebruik

De ideale thuiswerkplek is voor iedereen verschillend. Rustig, inspirerend, rommelig, kleurrijk of juist heel minimalistisch en strak. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

 • Natuurlijke kleuren groen en blauw, rustige tinten welke hun oorsprong vinden in de natuur. Deze tinten stralen rust uit waardoor je minder snel bent afgeleid en u uw beter kan concentreren. Wilt u een extra dimensie toevoegen? Schilder de wand dan met een effectverf, zoals Fresco kalkverf, voor extra leven en kleurnuances.
 • Pasteltinten: zachte tinten doen het altijd goed in een interieur. Rustig en verfijnd, goed te combineren met natuurlijke materialen en wit, of voor iets meer pit, zwart, of een pittige accentkleur.
 • Kleurrijke: wordt u graag geïnspireerd door een creatieve, atelier-achtige werkplek? Kies dan voor kleur! Laat een uitgebalanceerd kleurenpallet de bron voor uw nieuwe idee zijn.
 • Industrieel: grijs, zwart en beton, ga voor een stoere werkplek! Kies een strakke, matte muurverf in een donkere kleur, zoals Smoked Steel of Black. 
 • Minimalisme: Laat u zich niet afleiden door frutsels, fratsels en kleuren maar kies basic. Een zachte wit of licht grijs combineert eenvoudig met diepbruin, of een accent kleur.
Combineren: Het vinden van balans met de sfeer, ruimte, comfort en ergonomisch is niet eenvoudig, maar wel de sleutel van een perfecte thuiswerkplek. 
Begin bij de basis de vloer en kies de kleur(en) op de muur. Er zijn in allerlei woonstijlen combinaties mogelijk zolang het maar harmonie blijft in het geheel. Maak vervolgens de ruimte gezelliger met planten, stoffen en decoratie toe te voegen.