Japandi decoratie

woonBlog: woontrend Japandi stijl

Bent u grote liefhebber van zowel de Japanse als Scandinavisch design? Maak kennis met Japandi, een samenvoegsel van de woorden Japan en Scandinavië. Twee twee landen die geografisch mijlenver uit elkaar liggen, maar verrassend veel met elkaar gemeen hebben. Japandi is minimalistisch, warm, functioneel en rustgevend. Een bijzondere combinatie tussen Japanse elegantie (invloeden uit de Wabi Sabi trend) en Scandinavisch minimalisme (Hygge trend). Er zijn ook duidelijke verschillen tussen de twee stijlen en dit is wat de Japandi stijl uniek maakt.

Beide stijlen benadrukken het belang van het creëren van voornamelijk functionele kamers, minimale elementen in plaats van een opeenstapeling van decoratieve objecten. Deze fusie creëert de perfecte mix van functie, vorm, met nadruk op strakke lijnen, heldere ruimtes en lichte kleuren.

JAPANDI BIJ U THUIS?

Nu weet u een beetje wat de Japandi trend is, wilt u natuurlijk ook weten hoe u een eigen Japandi interieur kunt creëren. Hieronder kunt u meer lezen over het creëren van een Japandi interieur.

Minimalisme: Japandi interieurs zijn eenvoudig, functioneel en geordend. Minimalisme is dus de key bij deze stijl. Begin bij een opgeruimd huis. Houd de vloer zo leeg mogelijk en kies voor meubels met een duidelijke functie en zet één wat grotere salontafel neer. Houd de meubels laag, zo blijven de zichtlijnen bewaard. Lage elementen geven een echt gevoel van ruimte en dus een gevoel van rust in een interieur. Een goede keuze is bijvoorbeeld een keuken zonder bovenkastjes om ruimte boven het werkblad te laten. De Scandi stijl heeft vooral rechte lijnen, terwijl de Japanse stijl wat vaker ronde vormen heeft. U kunt wat textuur en speelsheid creëren door een aanvulling van ronde of organische vormen. Bij de Japandi stijl wordt veel gecombineerd met ronde en strakke vormen.

Kleur & materiaalgebruik: Het kleur- en materiaalgebruik binnen de Japandi stijl is rustig en warm. De Japandi interieur kenmerkt zich met een warm en neutraal kleurenpalet. Bij de Scandinavische interieurs wordt vaak witte en neutrale kleuren gebruik en lichte houtsoorten. Bij een Japanse sfeer is de kleurgebruik snel richting grote vakken in rijke kleuren, zwart en donkerder hout. Maak gebruik van aardse tinten en dan zit u al snel goed. Zwart kan werken als verbindende factor, deze kleur komt in beide stijlen voor.

Japandi kan ook het perfecte raakvlak zijn tussen heldere
en koude kleurenschema van Scandinavische stijl en het warme en natuurlijke van Japanners. Koelere tinten zoals gedempte roze, blauw en groen zijn ook mogelijk, maar worden veelal opgewarmd met aardse details en houten elementen. Zonder te overdrijven natuurlijk om de minimalistische harmonie te behouden. Witte en neutrale tinten worden veel gebruikt zoals zand, grijs, bruin en zwart voor het contrast.

Materialen: Wabi Sabi is gebaseerd op de liefde voor natuurlijke en
handgemaakte imperfectie. Kies meubels van eenvoudige en natuurlijke materialen van hoge kwaliteit. Houten meubels en accessoires horen in een Japandi interieur. Om contrast te creëren, kunt u kiezen voor een mix van licht en donker hout.
 Er wordt gebruik gemaakt van leer, hout (van blond totwalnoot), keramiek, riet en papier (verlichting). De Japanse invloed zorgt voor vlecht- en vouwtechnieken in de materialen en vormen. Zorg voor balans door de toevoeging van voldoende natuurlijke stoffen zonder motieven en patronen zoals gordijnen, vloerkleden en kussens. 

Planten: Een belangrijk element wat niet kan ontbreken in de
Japandi interieur, zijn planten. De integratie van binnen en buiten is een van
de basisprincipes van deze stijl. Het gebruik van planten helpt het beste hierbij. Planten kunnen ook de minimalistische look verzachten en kleur toevoegen. Een grote duurzame plant (waar u jarenlang plezier van heeft) of een ‘Wabi Sabi’ (imperfectie) vaas met een bos bloesemtakken. Ga voor een mooie tak, fragiele bloemen (in lichte kleuren) of kies planten met vergrijsde bladeren.

Accessoires toevoegen: Less is more Hierin zijn beide stijlen hetzelfde: accessoires dienen functioneel te zijn. Zet servies neer, maar maak daar ook gebruik van, leg uw favoriete tijdschrift of boek op een tafeltje en maak een stilleven van een groepje vazen. Als finishing touch voeg wat Scandinavische huiselijkheid toe met textiel: denk aal linnen tafelkleed, kussens en dekens op de bank.

Combineren: Het vinden van balans met het minimalisme, functioneel en sfeer is niet eenvoudig, maar is de sleutel van een perfecte Japandi interieur. Begin bij een basis met een houten vloer en gebruik warme neutrale kleuren op de muur. Voeg meubels toe, maar experimenteer met asymmetrische hoogte van de meubelstukken om zo de eentonigheid van de indeling te doorbreken. Maak vervolgens de ruimte daarna gezelliger met stoffen en texturen toe te voegen, zoals linnen kussens, donzige vloerkleden in effen kleuren. Als laatste zijn de accessoires aan de beurt kies voor een statement wall art in een neutrale tint en zet een mooie plant in het middelpunt.

Blogs schrijfster

  Written by Cynthia