woonkamer met openhaard

woonblog: Haard in uw interieur

Naast dat het een functionele toevoeging is voor de verwarming in huis, is een haard ook steeds meer een belangrijke toevoeging aan uw interieur. Hoe maak de keuze bij het plaatsen en dat dit goed aansluit op het interieur? En, nog belangrijker hoe zorgt u voor een mooi geheel?

HAARD IN UW INTERIEUR?

Met de juiste verbinding met een haard en uw interieur kunt u optimaal genieten. Wanneer u het als een harmonieus geheel vormgeeft, voelt de ruimte warmer en uitnodigend. Hieronder een aantal tips voor een haard in uw interieur.

1. Ruimtes verdelen met een roomdivider 

Heeft u een grote huiskamer of wilt u een sfeervolle scheiding creëren tussen slaap- en badkamer? Een doorkijkhaard is dan de perfecte oplossing als roomdivider. Het breekt een grote ruimte, zodat u iets meer sfeer creëert en de ruimte in tweeën deelt. Doordat u er doorheen kunt kijken en een stuk open houdt, houd u toch een ruimtelijk gevoel. Een ander voordeel hiervan is dat u het vlammenspel vanuit meerdere plekken in de ruimte kunt bewonderen, zodat het een echte eyecatcher wordt.

2. Plaats keuze 

In veel gevallen staat een haard in de woonkamer. Hier brengt u veel tijd door, waardoor u het meest van geniet. Maar misschien leeft u veel meer in de keuken of vind u het belangrijk dat uw slaapkamer een warme, intieme sfeer uitstraalt. Kortom u kunt ook kiezen voor een andere ruimte. 

Heeft u weleens aan het plaatsen in de badkamer gedacht?. Baden in luxe, even heerlijk ontspannen liggen in uw eigen bad onder het genot van muziek en een open haard. Het is steeds vaker een mogelijkheid in de badkamer en het is natuurlijk luxe om het te hebben in uw badkamer. Niet iedereen denkt er zomaar bij na, omdat er vaak veel warmte af komt en in combinatie met het hete water van een bad of douche, kan het dan al gauw te benauwd en warm worden. Echter, er zijn mogelijkheden bijvoorbeeld: een waterdamp haard is een elektrische sfeerhaard zonder warmte output, welke ideaal geschikt is om te gebruiken voor in de badkamer. Door haar zeer realistische vuurbeeld, kan je toch genieten van nagenoeg echt vuur!  

3. Kleurgebruik muren vlakbij de haard

Een andere manier om de aandacht op uw woonkamer te vestigen, is door een van de muren een andere kleur te geven. Durf voor een opvallende kleur te kiezen en het liefst in de buurt van de haard, zodat die ook meteen extra in het oog springt. 

Op deze manier wordt het interieur levendig en speels, maar het kan nog steeds rust uitstralen door de kleur van de rest van het interieur wat rustiger te houden en de kleur van de muur in de meubels of accessoires te laten terugkomen.

Wat op dit moment vaker wordt gezien is een betonlook muur, die u op verschillende manier kunt creëren. Betonstuc is stucwerk, die u aan kan brengen aan de muur, waardoor het op een stoere betonnen muur lijkt. Sommige betonstuc is waterbestendig, waardoor u het ook toe kunt passen in de badkamer. Daarnaast zijn er ook speciale betonlook verf verkrijgbaar, waarmee u een soortgelijk effect kunt creëren. Een hele stoere manier om van de open haard en de bijbehorende muur een accentmuur te maken.

4. Hoe maakt u het eigen?

Inbouwen kan op steeds meer manieren en u ziet steeds vaker dat de haard helemaal wordt opgenomen in het interieur. Door het inbouwen in een boekenkast of tv-meubel wordt het naadloos geïntegreerd in de omgeving en vormt het één mooi, strak geheel. Hierdoor creëer u een minimalistische uitstraling, zoals u ook bijvoorbeeld bij een Scandinavische interieurstijl ziet. Dit wordt vaak gecombineerd met design meubels die bijdragen aan deze interieurstijl. Hoewel het een trend is om de ruimte minimalistisch in te richten met veel strakke lijnen, wordt het tegelijkertijd steeds populairder om intimiteit en warmte aan de ruimte toe te voegen door verschillende invloeden te combineren. Geef een eigen draai aan een interieurstijl of combineer ze met elkaar en creëer uw eigen unieke woonplek!

5. De natuur

Het toevoegen van groen en hout aan uw interieur is een trend die veel meer voorkomt. Richt de ruimte onder of naast de haard in als opslag voor de houtblokken. Zo heeft u een extra eyecatcher in uw interieur die nog meer de focus legt op de haard en het ziet er ook mooi uit als de haard uit is. Houten meubels of een houten vloer dragen ook bij aan deze natuurlijke look. Zet nog een paar groene planten bij de haard en uw natuurlook is helemaal af! Let bij de keuze van planten op dat deze tegen de hitte kan.

Er zijn allerlei mogelijkheden om een haard te integreren in uw stijl en u interieur, het belangrijkste is dat het bij de woonstijl past en dat u interieur een thuisgevoel krijgt.