woonblog: tips exterieur en interieur verbinden

exterieur en interieur verbinden

Het komt vaak voor dat men vooral de focus legt op het interieur en minder op de tuin (of het balkon) oftwel het exterieur. Maar eigenlijk is dat net zo belangrijk. Hoe zorgt u ervoor dat dit goed aansluit op het interieur? En, nog belangrijker hoe zorgt u voor een mooi geheel en voor de juiste verbinding?

Met de juiste verbinding tussen exterieur en het interieur kunt u het hele jaar ook binnen genieten van uw tuin. De meeste hebben geen grote tuin in Nederland. Kleine tuinen kunnen als verlengstuk van het interieur worden gezien. Wanneer u het als een harmonieus geheel vormgeeft, voelt de ruimte binnen ook veel groter en ruimtelijker. 

Hoe kan ik de exterieur en het interieur verbinden? 

Hieronder staan een aantal tips om uw woning en tuin met elkaar te verbinden.

  1. Vergroot de zichtrelatie

Hoe groter het glasoppervlakte tussen woning en tuin, hoe meer verbinding tussen deze twee. Een huis waar veel zonlicht binnen komt, zorgt voor extra warmte. Denk niet aan vele kleine openingen. Vensterbanken staan altijd gezellig met decoratie en planten, maar belemmeren de beleving van buiten. Gordijnen hebben dezelfde effect wanneer u voor een levendig patroon kiest. Kies voor gordijnen uni-kleurig of in natuurtinten. 

  1. Deurpartij

Openslaande deuren zijn de klassieker, maar er bestaan tegenwoordig ook schuifpuien die 3m open kunnen schuiven of waar u nog meer effect mee kunt u bereiken is met vouwwanden.  Daardoor is het mogelijk om een hele pui open te zetten. Nadeel: ongedierte wat ongehinderd naar binnen kan komen. Zeker op de kortere dagen is het prettig als er toch voldoende zonlicht naar binnen schijnt. Een wijds uitzicht op de tuin is voor veel mensen een ultieme binnen/buiten gevoel. Op een zomerse dag kunt u alles opengooien waardoor uw terras en woonkamer als een voelt.

  1. Kleurgebruik

Kleur is een belangrijke factor wanneer u de exterieur met het interieur wilt verbinden. Het beïnvloedt de sfeer van de tuin en het interieur en heeft dus een grote invloed op de ruimte. Het kleurgebruik is dus belangrijk, maar niet eenvoudig. De kleurkeuze is erg persoonlijk. Houd u bijvoorbeeld van een minimalistische stijl? Kies dan voor een neutrale basiskleur en vul deze eventueel aan met een contrasterende kleur. Deze kleuren laat u zowel in het interieur als de tuin terugkomen. Zo legt u de verbinding met kleur tussen het exterieur en interieur.

  1. Gebruik van producten, materialen en grondstoffen.

Een geheel kunt u creëren door het materiaal van de vloer door te trekken naar de tuin. Dat doet u door te kiezen voor bestrating in dezelfde kleurenpalet of door dezelfde keramische tegels die er nu zijn voor binnen én buiten. De kleur van het materiaal zorgt voor de optische verbinding.

  1. Verlichting

U kunt met verlichting extra diepte aanbrengen in de tuin. Met spots aanbrengen onder bomen maakt u de tuin optisch groter. U versterkt hiermee de beleving van diepte vanuit de woning. Door verlichting aanbrengen bij verschillende bomen en beplanting kunt u sfeervolle ruimten in de tuin creëren. Overweeg eens om bepaalde specifieke onderdelen van de tuin (subtiel) uit te lichten, zoals waterpartijen. Zo voegt u extra dynamiek toe aan de tuin en is er ook ‘s avonds een beleving in de tuin.

  1. louvredak en tuinkamer creëren 

Louvredaken zijn populair door de luxe uitstraling en veelzijdigheid. De kantelbare lamellen van de overkapping zorgen voor dat u het invallende zonlicht kunt bepalen. In gesloten stand heeft u een volledig schaduwrijke plek. Bij regen zorgen de gesloten louvres bovendien voor een waterdichte overkapping, zodat bewoners het hele jaar door van hun buitenruimte kunnen genieten. Bij aanbouw bevestigd tegen uw woning, is een louvredak een verlenging van uw woonruimte. Als u de ruimte heeft is het ook mogelijk om een kamer in de tuin te maken doormiddel van een tuinkamer, veranda of serre. Zo kunt u extra leefruimte creëren bij slechtere weersomstandigheden.

Kortom… U ziet het, er zijn verschillende manieren om uw exterieur en interieur met elkaar te verbinden. Combineren: Het vinden van balans met de materialen, planten,  kleurgebruik en verlichting is niet eenvoudig, maar wel de sleutel van een perfecte verbinding tussen het exterieur en interieur. Wees creatief, maar zorg voor het behoud van harmonie en balans.